onsdag 24 augusti 2011

Livstidsdömda återfaller sällan

Frigivna livstidsdömda återfaller sällan i brott

Publicerad 2011-08-22 13:11   i DN

Endast fåtal av de livstidsdömda mördare som frigetts under senare år har återfallit i brott, visar DN:s granskning. Återfall bland livstidsdömda är lägre än för andra brottslingar.

159 livstidsfångar


Just nu finns 159 livstidsdömda intagna på svenska anstalter. Samtliga är dömda för mord. Sex av dem är kvinnor. Livstidsfångarna är mellan 24 och 83 år.
De som har fått straffen omvandlade har fått strafftider på mellan 18 och 45 år. Den hittills längsta omvandlingen, 45 år, har Annika Östberg fått, som avtjänade större delen av tiden i Kalifornien för två mord.
De flesta friges när två tredje­delar av straffet är avtjänat. Om de återfaller i brott kan de få avtjäna resten av strafftiden i fängelse.
DN
DN har kartlagt samtliga livstidsfångar som frigetts sedan år 2006. Då infördes nya regler för hur livstid kan omvandlas till ett tidsbestämt straff. Tidigare var det regeringen som gav nåd åt de livstidsdömda, utan motivering. Numera ska en domstol avgöra saken. Två viktiga faktorer är hur grovt brottet var och risken för att den dömde ska återfalla i grov brottslighet.
Sedan de nya reglerna infördes har 26 livstidsdömda släppts ut efter att straffen tidsbegränsades. Samtliga var dömda för mord.

Ytterligare en man skulle ha hunnit bli fri, men avled innan dess.
Fyra av de frigivna har lämnat landet, antingen för att de utvisades efter avtjänat straff eller av fri vilja. Av de 22 återstående har två dömts för brott. En av dem begick ett nytt mord. Han hade just fått tidsbegränsat straff, men under en permission mördade han sin sambo. Han hade tidigare skött sig bra under strafftiden och genomgått behandling för att komma till rätta med sitt alkoholmissbruk. Men under permissionen hade han återfallit och var kraftigt berusad när han mördade kvinnan. Han är nu åter dömd till livstids fängelse.
Det andra fallet gäller den nu 41-årige man som är misstänkt för att ha våldtagit en tolvårig flicka. Han dömdes i april till fyra månaders fängelse för narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han nekar till våldtäkten, men enligt uppgifter till DN ska bevisen emot honom vara starka.
Ytterligare två män är misstänkta för mindre grova brott. En är misstänkt för misshandel, men utredningen är inte klar. En annan är åtalad för ett ringa narkotikabrott.
För de övriga frigivna finns inga rapporter om nya brott. Några av dem har varit ute sedan år 2009, några har precis blivit fria.

Tidigare undersökningar visar att livstidsdömda har lägre återfallsrisk än andra brottslingar. Enligt en undersökning av frigivna 57 livstidsfångar mellan 1965 och 2007 så hade 37 procent återfallit i brott, de flesta i mindre allvarlig brottslighet. Nio procent återföll i våldsbrott. Bland andra fängelsedömda återföll 44 procent.
– Många blir mindre brottsbenägna med åren, säger Henrik Belfrage, professor i kriminologi och forskningschef på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall.
Han har gjort ett stort antal farlighetsbedömningar av fängelsedömda.
Han tror också att systemet med riskbedömningar av de livstidsdömda kan minska återfall för dem som släpps ut, även om man missade den 41-åring som nu är misstänkt för våldtäkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar