söndag 25 september 2011

SD-politiker fälld

SD-politiker fälld och friad

Norrköping

Fälld i ett fall och friad i två. På fredagen kom domarna i tre förtalsmål riktade mot Norrköpingsbon Markus Wiechel, Sverigedemokraternas ordförande i Östergötland och riksdagskandidat.
Wiechel fälls för förtal och döms att betala 5 000 kronor i skadestånd för kränkning av en socialdemokratisk politiker i Helsingborg. I en okänd persons inlägg på Wiechels blogg på internet i december förra året påstods den namngivne politikern felaktigt vara flerfaldigt straffad för bland annat misshandel.

Inlägget hade inte granskats av Wiechel innan det publicerades. Han har uppgivit att det togs bort så snart han fick se det. Rätten slår dock fast att Wiechel ansvarar för innehållet i kommentarerna och därmed gjort sig skyldig till förtal. Angreppet på politikern anses så allvarligt att denne ska ha kränkningsersättning.

"Gav igen"Också en före detta medlem i Sverigedemokraterna hade stämt Wiechel på skadestånd för förtal.
I ett inlägg på sin blogg hade han antytt att Wiechel skulle vara rasist. Detta följdes av att Wiechel på sin blogg namngav mannen och felaktigt påstod att denne var dömd för misshandel och inte fick träffa sina döttrar utan bevakning

Tingsrätten finner att publiceringen är förtal, men inte en så allvarlig kränkning att det berättigar till skadestånd. Rätten framhåller att den före detta Sverigedemokraten genom att först beskylla Wiechel för rasism öppnat för ett angrepp på sin egen ära.

I det tredje förtalsmålet hade Wiechel stämts av kommunalrådet Maria Lindén (V), i Göteborg. Hon satt 2005 anhållen tre dagar som misstänkt för att ha anstiftat knivskärningen av en före detta pojkvän. Utredningen visade inte på någon inblandning och hon åtalades inte.

I april i år skrev Wiechel felaktigt att Lindén varit häktad. Han skrev även att hon varit misstänkt för att ha lejt en grov kriminell vän att knivhugga sin exman. Wiechel noterade att Lindén inte dömts för något brott, men framhöll samtidigt att om hon varit Sverigedemokrat hade hon inte fått kandidera för eller företräda partiet.

Tingsrätten bedömer att det var försvarligt att skriva om de gamla brottsmisstankarna. Att Lindén var anhållen och inte häktad anses inte ha någon större vikt. Påståendena på bloggen är enligt rätten inte förtal.

TredskodomWiechel fälldes i en tredskodom tidigare i år i ett annat mål för förtal och dömdes att betala 5 000 kronor i skadestånd till en vänsterpolitiker. Också det målet avsåg skriverier på en blogg. Han har begärt återvinning i det målet, som ska tas upp till ny behandling av tingsrätten.


  • Publicerad
  • 2010-06-11  Norrköpings Tidningar


  • Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar